Na stručnom skupu “Obiteljski sudovi”, koji je održan 12. ožujka 2018. godine u Kući Europe u Zagrebu, u ime Udruge Djeca ljubavi sudjelovala je pravnica Vlatka Cvok čiji izvještaj donosimo u nastavku.

Održan stručni skup “Obiteljski sudovi”

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež održala je javnu tribinu, stručni skup na temu „Obiteljski sudovi“, gdje su objedinjena mišljenja stručnjaka koji rade s djecom i obitelji.

Moderatorica stručnog skupa bila je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu, dr.sc. Lana Petö Kujundžić, a uvodničari su bili:

  • dr.sc. Irena Majstorović, katedra obiteljskog prava PFZG,
  • Tatjana Katkić Stanić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku,
  • Nela Bodrožić-Selak, Centar za posebno skrbništvo,
  • Domagoj Kronstein, Centar za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Novi Zagreb,
  • Marina Parać Garma, Općinski građanski sud u Zagrebu.

Na skupu se ukazalo na nužnost osnivanja obiteljskih sudova kako bi se pravni problemi vezani na obitelj i djecu rješavali brže i kvalitetnije. Time bi se izbjeglo produbljivanje postojećih obiteljskih sukoba, kako bi se djeca koja su sudionici postupka što manje traumatizirala te razgovori s djecom o obiteljskoj situaciji obavljali u prostoru primjerenom djeci.

Ujedno bi se tako ujednačila sudska praksa svih sudova te podigla stručnost svih sudaca koji donose odluke u obiteljskim predmetima. Također se ukazalo na potrebu većeg povezivanja s nepravnim stručnjacima kako bi se pravni problemi rješavali na multidisciplinaran način kroz suradnju svih sudionika.

Smjernice Vijeća Europa 2016.-2020. daju preporuku za osnivanjem obiteljskih sudova radi specijalizacije rada na statusnim i obiteljskim predmetima.

Održana tribina željela je ukazati na potrebu osnivanja obiteljskih sudova i provođenja reforme jer zaštita djece treba biti stvarna i konkretna, a ne samo deklaratorna. Najbolji interes djece ne smije biti samo fraza bez stvarnog sadržaja.

Na web stranicama USZM-a, Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, možete pročitati cijeli zaključak stručnog skupa “Obiteljski sudovi”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *