Stavite se u dječje cipelice!

U Zagrebu je u nedjelju, 19. studenog 2017. godine, obilježen Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece. Postavljanjem dječjih cipelica na javnom mjestu članovi Udruge Djeca Ljubavi i Udruge Lavice upozorili su na problem nasilja nad djecom i poslali poruku javnosti: Stavite se u dječje cipelice!

Djeca nisu brojke već živa bića

Iako službeno izvješće MUP-a pokazuje zastrašujuće podatke o zlostavljanju djece, organizatori ovog događanja ističu da djeca nisu brojke već živa bića. U našem društvu je nažalost svakodnevno prisutno fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje djece, a jedino se hitnom i učinkovitom prevencijom može omogućiti sigurno djetinjstvo svakom djetetu.

Mnogi ljudi ne vole pričati o ovoj temi jer se boje suočiti se sa činjenicama, neki se zbog reakcija okoline srame priznati da se susreću s nasiljem, dok ostali smatraju da ih se to uopće ne tiče. Koliko je važno osvijestiti problem i zajedno raditi na rješenjima pokazali su brojni mediji koji su popratili ovaj događaj.

Svako dijete ima pravo na ljubav i sretno djetinjstvo

Ovom su prigodom članovi udruga upozorili na najvažnija pitanja kad je u pitanju nasilje nad djecom:

  • Pravo na ljubav i sretno djetinjstvo: svako dijete ima pravo biti voljeno i sretno, a dokle god je izloženo nasilju to mu je onemogućeno. Nužno je osigurati zdravu i sigurnu okolinu svakom djetetu jer to je njegovo osnovno pravo.
  • Uzrok nasilja: do nasilja dolazi zbog psiholoških stanja kad čovjek misli da svoje probleme rješava nanošenjem fizičke i emocionalne boli djetetu pri čemu nije svjestan kakve posljedice to ostavlja za njegov život. Budući da osoba koja provodi nasilje nije u stanju to prekinuti institucije moraju intervenirati.
  • Odgovornost institucija: institucije se prema djeci često ponašaju kao da su predmeti i brojevi stvarajući im tako dodatnu traumu. Osobe koje rade u tim institucijama moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi ispunile svoju odgovornost za dobrobit svakog pojedinog djeteta.
  • Kazne za zlostavljače djece: kad zlostavljači prođu nekažnjeno problem i dalje ostaje u društvu, a nasilje se nerijetko ponovi u još gorem obliku. Stoga su nužne najstrože kazne zlostavljačima djece kako bismo zaštitili djecu jer ona to ne mogu sama.
  • Stop zlostavljanju i nasilju nad djecom! Bilo kakav oblik nasilja ostavlja teške i dugotrajne posljedice na razvoj djeteta i njegov cijeli život. Upravo zato moramo stati na kraj bilo kakvom nasilju nad djecom.

Dobrobit djece na prvom mjestu

Svima onima koji osjećaju da nešto nije u redu u njihovom partnerskom odnosu i odnosu prema djeci, ili u svojoj okolini primjećuju dijete koje je žrtva nasilja, poručujemo: odaberite život bez nasilja i zatražite pomoć.

Potražite mjesta gdje možete dobiti informacije i podršku jer dobrobit djece mora biti na prvom mjestu!

 

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Na slici: poruka povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece: Stavite se u dječje cipelice!
Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Na slici: postavljanje dječjih cipelica u Zagrebu za Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Na slici: postavljanje dječjih cipelica u Zagrebu za Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Na slici: članovi Udruge Djeca Ljubavi i Udruge Lavice povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece
Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Na slici: članovi Udruge Djeca Ljubavi na obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece
Vesna Gosta
Na slici: predsjednica Udruge Djeca Ljubavi Vesna Gosta daje izjavu povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece
Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece
Na slici: članovi Udruge Djeca Ljubavi i Udruge Lavice obilježili Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *