Koje se najčešće emocije javljaju kod djece vezano za razvod braka?

Kod djece se javljaju sljedeće emocije (Wallerstein i Kelly):

• strah od napuštanja
  • zabrinutost za roditelje
  • osjećaj tuge
  • osjećaj osamljenosti
  • osjećaj odbačenosti
  • sukob lojalnosti
  • bijes i agresija

Slične emocije javljaju se i kod roditelja. Promatrajući roditelja kako se nosi s emocijama, dijete uči od roditelja kako se uspješno nositi s emocijama.

Bez obzira na djetetovu dob, nužno je da roditelji osvijeste svoju komunikaciju s djetetom te u skladu s djetetovom dobi s njim razgovaraju o promjenama koje razvod braka predstavlja za njega. Djetetu ne govorite o vašem intimnom odnosu, već o promjenama u obiteljskim odnosima.

Za dijete jesu važne informacije na koji način će se susretati s drugim roditeljem, u koju školu će ići, hoće li se moći družiti sa starim prijateljima, rođacima, što će biti s kućnim ljubimcem i sl. Trajanje procesa žalovanja se ne može unaprijed odrediti i nerealno je očekivati da će sva djeca jednakim tempom ući u fazu prihvaćanja razvoda braka.
Čak i kod braće i sestara primijetit će se različitost u nošenju i prihvaćanju razvoda braka.

Bol kod djeteta zbog razvoda njegovih roditelja smanjivat će se tek kad prestane maštati o njihovu pomirenju i prihvati stvarnost.